Diştaşı(tartar), dişler üzerinde biriken bakteri plağının gitgide artarak oluşturduğu kalsifiye olmuş yapılardır.
Besin tüketiminden sonra diş yüzeyinde kalan besin artıkları üzerinde bakteriler oluşmaya başlar. Zaman içerisinde tükrükteki minerallerin de o bölgeye çökelmesiyle kalsifikasyon başlar ve diş taşı oluşur.
Diştaşları, diş eti hastalıklarının başlıca sebebidir. Diştaşları temizlenmediğinde çeşiti sorunlarla karılaşılır. Bunlar;
⦁ dişetlerinde kanama,
⦁ dişetlerinde şişlik ve kızarıklık,
⦁ dişeti iltihabı,
⦁ dişetlerinde ağrı,
⦁ dişeti çekilmesi,
⦁ dişlerde mobilite(sallanma)
⦁ ağız kokusu,
⦁ diş kaybı.
Diştaşları dişlerin görünen kısımlarında birikebileceği gibi, ilerleyen aşamalarda diş kökü yüzeyinde de görülmeye başlarlar. Dişlerin sadece görünen yüzeylerinde, köklerine çok müdahale etmeden yapılan diş taşı temizleme işlemine biz detertraj diyoruz.Eğer diştaşları çok fazlaysa, detertraj yeterli olmayacak ise, dişlerin kök yüzeylerinde de diştaşı birikmişse; biz bunların temizlenmesine küretaj adı veriyoruz. Her iki işlem de aynı amaca sahip fakat uygulama tekniği biraz farklı işlemlerdir.
Her birey, dişlerini fırçalıyor olsa dahi, 6 ayda 1 kez diş hekimini ziyaret etmelidir. Yapılan muayene sonrasında eğer hekim gerekli görürse, diştaşı temizliği yapılabilir. Ertelenen her diştaşı temizliği, dişlerin kaybına biraz daha yaklaşmak demektir.
DİŞTAŞI TEMİZLİĞİ(DETERTRAJ) ACILI BİR İŞLEM MİDİR VE AĞRI YAPAR MI?
Diştaşı temizliği genellikle anestezi yapılmasına dahi gerek duyulmayan, ağrısız acısız bir işlemdir. Eğer derin diş taşı temizliği(küretaj) yapılacaksa anestezi yapılır. İşlem sonrası hasta rutin hayatına devam edebilir.
DİŞTAŞI TEMİZLİĞİ DİŞLERE ZARAR VERİR Mİ?
Diştaşı temizliği için kulladığımız ultrasonik cihazlar, sadece diştaşlarına etki ederler. Dişlerin yüzeyini kazıma, diş minesine zarar verme gibi dezavantajları yoktur.