İmplantlar, kemik içerisine yerleştirilen, diş kökü vazifesi gören, titanyumla kaplı doku dostu materyallerdir. Yerleştirildikten sonra kemikle bütünleşirler ve ayrılmaları oldukça zordur.
Günümüzde eksik dişlerin tamamlanmasında birçok protez türünün yerini implant ve implantüstü protezler almıştır. Bunun sebepleri;
⦁ Titanyumdan yapıldığı için anti-allerjik olması,
⦁ Doğal dişe en yakın tedavi seçeneği olması,
⦁ Diş eksikliklerinde oluşan boşluktan kaynaklı kemik erimesini engelleyecek olması,
⦁ Diğer diş dokularını koruyor olması,
⦁ Çiğneme fonksiyonunu gerçek dişe yakın seviyede sağlayabilmesi,
⦁ Uzun ömürlü olması
⦁ Hareketli ve tam protezlerin verdiği rahatsızlığı engellemiş olması,
⦁ Köprü tedavisinden daha hijyenik ve uzun ömürlü olması.
İMPLANT UYGULAMASI NASIL YAPILIR?
Herşeyden önce implant için hastanın muayene edilmesi gerekir. Röntgen eşliğinde kapsamlı muayene edildikten sonra; eğer hastamızın sistemik hastalıklarında implant için engel teşkil eden bir durum yoksa; kararlaştırılan planlamaya göre, implant konulacak yerlere anestezi yapılır. Lokal anestezi ile sadece uygulama yapılacak alan uyuşturulur. Ardından implantlar yerleştirilir. Bu süreç yaklaşık yarım saat ile 1 saat arasında gerçekleşir. 1 hafta sonrası için ise hastamıza kontrol amaçlı ve dikişlerin alınması için randevu oluştururuz. İmplant vidası yerleştirildikten sonra üzerine daimi protezleri takılması için bir süre beklemek gerekir. Bu süreç içerisinde kemik ve implant birbiriyle kaynaşır(osseointegrasyon) Tam kaynaşma sağlandıktan sonra hastamızdan ölçü alıp, kendisine uygun üretilen protezler implant üzerine vidalanır veya yapıştırılır.
HERKES İMPLANT YAPTIRABİLİR Mİ?
İmplant yapılabilmesi için kemik seviyesi, yaş, genel sağlık durumu, ağız hijyeni ve tütün kullanımı gibi bazı faktörler göz önünden geçirilir. Hekim tarafından yapılan bu değerlendirme sonucunda eğer implant yapımına engel bir durum yoksa; implantta başarı oranı oldukça yüksek olacaktır.
İMPLANT SONRASI AĞIZ BAKIMI / DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İmplant tedavisinden sonra, implant dişlerinize de kendi dişlerinize göstermeniz gereken kadar özen göstermelisiniz. Aksi taktirde ağızda bulunan milyonlarca bakteri dişeti problemlerine sebep olur. Bu da implantın destek aldığı periodonsiyum dokularının zarar görmesi demektir. Zarar gören periodonsiyum dokuları neticesinde, implant, destek aldığı dokuları kaybeder ve implantlar kaybedilebilir.
Ağız hijyeninin en üst seviyede tutulması, diş fırçasıyla yapılan mekanik temizlik, dişipi kullanımı ve arayüz fırçalarının kullanımıyla mümkündür. Ayrıca sigara kullanımı da implant çevresi dokuların kanlanmasını olumsuz yönde etkieyeceğinden; implant sonrası azaltılmalı, mümkünse hiç kullanılmamalıdır.